Sahte Uygulamalar Bilgilerinizi Çalabilir!

0
1643
sahte-uygulama

Mobil uygulamaları akıllı cihazımıza yüklemek kimi zaman göründüğü kadar masum olmayabilir. Bu yükleme esnasında cihazımıza birçok virüs bulaşabilir. Telefonumuza veya tabletlerimize yüklenen zararlı yazılımlardan korunmak mümkün mü? Play Store’da yer alan sahte uygulamaları nasıl anlayabiliriz? Uygulamaların taşıdığı risklerin farkında mıyız? Hepsi ve daha fazlasına sizler için değindik. Dilerseniz ilk olarak sahte uygulama nedir konusuna değinelim.

Sahte Uygulama nedir?

Orjinal bir uygulamanın taklitleri sahtedir. Bununla birlikte zararlı yazılımlar içeren, güvenilir görünümlü uygulamalar da sahte olabilmektedir. Bu tür uygulamalar yalnızca cihazınıza zarar vermekle kalmaz. Aynı zamanda sizin kişisel bilgilerinize erişebilir. Telefonunuza uygulama aracılığıyla gelen virüsler bilgilerinizi tehdit edebilir. Sahte uygulamaları gerçeğinden ayırt etmek kimi zaman çok zordur.

Uygulamaların güvenilir olması için Play Store veya App Store kullanıyoruz. Fakat Google her zaman işleri kontrol altında tutamayabiliyor. Bu noktada ise iş bilinçli kullanıcılara düşüyor. Konuyu netleştirmek için 2015 yılında yaşanan bir olayı hatırlatalım. BBC News’e konu olan bir haber, sahte WhatsApp uygulaması üzerineydi. Android markette yayınlanan bu uygulama, indiren kişilere reklam mesajları gönderme yetkisine sahip oluyordu. Elbette bu olay nedeniyle başka marketlerden alışveriş yapmak doğru değildir. Günümüzdeki en güvenilir marketlerden bir tanesi olan Android marketi tercih etmeye devam etmelisiniz. Yalnızca marketlerin sahte uygulamaları tespit etmesinde açıklar olabileceği ihtimaline karşın önlem almakta fayda vardır.

Sahte Uygulamalar nasıl anlaşılır?sahte uygulama nedir

Sahte uygulamaların en çok bilinen özelliği üçüncü parti kuruluşlarını içermesidir. Harici kaynaklar üzerinden indirilecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Bu nedenle uygulamaları sizler için inceleyen www.uygulamaincele.com gibi siteleri takip etmeniz yararlı olacaktır. Ayrıca bir uygulamayı indirdiğinizde, uygulamanın yapabilecekleri kısmına dikkat etmelisiniz. Eğer indirdiğiniz bir fotoğraf uygulaması mesajlarınıza erişmek istiyorsa tehlike çanları çalıyor olabilir. Uygulamalara verdiğiniz izinler yazılımın telefonunuzda erişebileceği özellikler anlamına gelir. Yüklediğiniz uygulamanın hangi amaca hizmet ettiğini anlamanın en güzel yolu, sizden istediği izinlere bakmaktır. Özellikle mesajlarınıza izin vermek isteyen uygulamalar konusunda uyarmak isteriz.

Belkide en riskli olan sahte uygulamalar kurumsal görünüme sahip olanlardır. Özellikle hesap şifrelerini girdiğimiz bu uygulamalarda kimlik bilgilerimiz çalınabilir. Banka uygulamalarını indirirken orjinal cep bankacılığı kullandığınızdan emin olmakta fayda var. Diğer bir konu sosyal medya hesaplarının çalınması. Play Store üzerinde yer alan birçok takipçi kazanma uygulaması ne yazık ki sahtedir. Bunu kullanıcı yorumlarından anlayabilirsiniz. Uygulamayı indiren birçok kullanıcı “Hesabıma giriş yapamıyorum” gibi yorumlarda bulunmuşsa kesinlikle uzak durmalısınız.

Uygulamaları cihaza yüklemeden önce yapılabilecek diğer şey mağazadaki kullanıcı yorumlarını okumaktır. Kullanıcılar eğer uygulama yüzünden bir sıkıntı yaşamışlarsa bunu muhakkak belirteceklerdir. Ayrıca bir uygulamanın kalitesi açıklamasından da belli olabilir. Örneğin yazım hatalarıyla dolu bir uygulama açıklaması görüyorsanız bir kez daha düşünmelisiniz. Çünkü güvenilir uygulama tasarımcıları bu tür detayları atlamazlar.

Sahte uygulamalarla ilgili alınabilecek diğer önlem cihazınıza virüs koruması yüklemenizdir. Ancak bu tür güvenlik duvarları genellikle pahalı olabiliyor. Uygulamalarla ilgili diğer bir püf nokta indireceğiniz uygulamanın yayıncısına dikkat etmektir. Yayıncının daha önce çıkarttığı uygulamalar var mı? İndirmeyi düşündüğünüz uygulama kaç kez indirilmiş? Kullanıcılar tarafından kaç yıldız almış? Bütün bu kriterlere bakarak sahte uygulamalardan uzak durabilirsiniz.

Yasal olmayan sahte uygulamaların diğer bir özelliği benzer logo ve isim taşımalarıdır. Yüklemek istediğiniz uygulamanın ismini mağazada araştırmanızı tavsiye ederiz. Tıpkı sahte WhatsApp uygulamasında olduğu gibi bir durum söz konusu olabilir. Sahte olan bu uygulamada logo ilk bakışta orjinaliyle aynı gibi görünüyor. Fakat biraz daha detaylı incelendiğinde orjinal logo olmadığı anlaşılıyor. Tüm bu detaylar sizlerin güvenliği için önemlidir.

Sahte Mobil Uygulama Karşısında Ne Yapılmalıdır?

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız yapılması gereken ilk şey durumu bildirmek. Mobil uygulama açıklamasının altında Google’a Bildir yönergesini takip edebilirsiniz. Rapor olarak geçen sekmede “uygunsuz” işaretlemesini yapın. Karşınıza uygulamanın neden uygunsuz olduğunu düşünüyorsunuz seçeneği gelecektir. Bu bölümü “Sahtekarlık” olarak işaretlemeniz yeterlidir.

Yapılabilecek diğer şey uygulamayı daha fazla kullanıcının indirmesine engel olmaktır. Bunun için kullanıcı incelemeleri kısmına mobil uygulama hakkındaki şikayetinizi yazmalısınız. Böylelikle diğer kullanıcılar uygulamayı indirmeden önce yorumunuzu görebilir ve vazgeçebilir. Bilinçli bir mobil uygulama kullanıcısı olarak bu konuda hepimizin hassas davranması önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz