Dijital dünyada mobil uygulamalar oldukça büyük öneme sahiptir. Aslında mobil uygulama yazılımı kısmından sonra bambaşka bir süreç başlar. Mobil uygulamanız hazırdır peki uygulamayı nasıl tanıtabilirsiniz? Bu yazımızın mobil uygulama geliştiricisi mesleğini edinmek isteyen kişilere yol göstereceğini umuyoruz. Ayrıca yazımızda paylaşacağımız mobil uygulama reklamcılığının 5 püf noktası sayesinde sizlerde mobil uygulama tanıtma stratejisi geliştirebilirsiniz.
İlk olarak uygulamanızın hedef kitlesi üzerinde iyi analiz yapmalısınız. Bu kısımda cevaplamanız gereken soru “Mobil uygulamam kimlere hitap ediyor?” olmalıdır. Mobil uygulama hedef kitlesi için cinsiyeti, yaşı, yaşadığı şehir gibi birçok faktörü düşünmelisiniz. Örneğin İstanbul ilindeki iş ilanlarının yayınlanacağı bir mobil uygulama geliştirdiniz. Burada şehir faktörü ön planda olacaktır. Bir başka örnek olarak örgü yapmayı öğreten uygulama geliştirmiş olabilirsiniz. Hedef kitleniz doğrudan kadınlar olacaktır. Her bir faktör için ayrı bir pazarlama stratejisi geliştirmek gerekecektir. Mobil uygulama reklamcılığı konusunda Uygulama İncele ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Mobil Uygulama Pazarlama Stratejisi
Hedef kitlenizin faktörlerini sıraladığınıza göre strateji geliştirme aşamasına geçebiliriz. Aslında bu kısım belkide en kapsamlı olan kısım. Uygulamanızın reklamını nasıl yapabileceğinizin yöntemlerini sizler için sıralayacağız. Hazırsanız başlayalım…
1. Organik aramaları kullanın.
İstatistiklere göre mobil uygulama kullanıcılarının %25’i yeni uygulamaları internette aratarak buluyor. Bunun için uygulama inceleme siteleri en doğru tercihtir. Kullanıcılar www.uygulamaincele.com gibi sayfaların tavsiyelerini dikkate alıyor. Ekibimiz olarak en iyi uygulamaları buluyor ve inceliyoruz. Hedef kitlemiz ise incelediğimiz uygulama yorumları doğrultusunda uygulamayı indirmeye karar veriyor. Bu yüzden organik arama mobil uygulamanın vazgeçilmezi. Uygulama tanıtım siteleri yeni çıkan bir uygulamanın duyurulması sürecinde oldukça etkili. Bir başka örnek olarak alışveriş odaklı e-ticaret uygulaması yaptığınızı varsayalım. Hedef kitleniz google’da “en iyi alışveriş uygulamaları” cümlesini aratan kişiler olacaktır. Uygulama incele gibi sayfalarda “en iyi alışveriş uygulamaları” yazılarında ilk 10’a girmeniz organik tanıtım demek. Öte yandan artık birçok kişi uygulama indirmeden önce arama motorlarında uygulamanın ismini aratıyor. Kullanıcı deneyimlerine göz atıyor. Uygulamanızın organik arama sonuçlarında bu şekilde listelenmesi kesinlikle güven vericidir. Uygulama pazarlama stratejileri elbette bununla sınırlı değildir.
2. Uygulamanızı mağazada tanıtın.
Google Play gibi mobil uygulama mağazaları kullanıcılarına birçok deneyim sunuyor. Mobil uygulama geliştiricisi uygulamasıyla birlikte birçok testten geçiyor. Eğer kaliteli bir uygulama yaptıysanız Google Play store reklam verme seçeneğini kullanabilirsiniz. Birçok uygulama geliştiricisi bu yöntem sayesinde yüzlerce kişiye ulaşıyor. Elbette bunun için birtakım maliyetleri de gözden çıkarmanız gerektiğini unutmamalıyız.
3. Google AdMob ile reklam verin.
Bir başka alternatif olarak uygulama yükleme reklamlarını söyleyebiliriz. Google’ın geliştirdiği bu özellik sayesinde hedef kitlenize doğrudan ulaşabilirsiniz. Google görüntülü reklam ağı ile mobil uygulamaya reklam almak kullanmak oldukça avantajlıdır. Ancak bu seçenek içinde bir miktar ücret ödemeniz gerekecektir. Eğer uygulamanıza rakip olan başka uygulamalar varsa ücret değişiklik gösterebilir. Reklamın görüntüleneceği günler ve saatler gibi birçok faktörü göz önüne almalısınız. Doğru reklam stratejisi bu yüzden her şey demektir.
4. Youtube kanallarını kullanın.
Günümüzde youtube’da çektiği videolar sayesinde sesini duyuran birçok uygulama geliştiricisi bulunuyor. Burada dikkat etmeniz gereken nokta tanıtımınızı yapacak kanalın kalitesidir. Sizin hedef kitlenize doğru şekilde ulaşabilecek mi? Kaç abonesi var? Kullanıcılar youtube videolarında aktif olarak yorum bırakıyorlar mı? Bunun gibi sorulara dikkat etmeniz tanıtım esnasında çok önemli. Sonrasında mobil uygulama tanıtım videosu hazırlayabilirsiniz. Reklam ve işbirliği yapan kanalları deneyebilirsiniz. Böylece tanıtım videosu hazırlamanıza bile gerek kalmayabilir.
5. Sosyal medya kanallarını deneyin.
Uygulamaların vazgeçilmezi olan sosyal medya ağları bu konuda etkili bir tanıtım aracıdır. Uygulamanız için öncelikle Facebook sayfası oluşturun. Ardından uygulamanıza ayrı bir instagram hesabı açıp bunu Facebook sayfasıyla ilişkilendirin. İşletme hesabına geçip kategoriler kısmında “Mobil uygulama” seçeneğini seçin. Ve artık resmi bir uygulama sayfasına sahipsiniz! Kitlenize ulaşmak için ise bir sosyal medya uzmanı ile çalışmayı deneyebilirsiniz. Uygulamanızı en doğru şekilde tanıtmak için grafik uzmanı ile anlaşmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle grafik tasarım uzmanının uygulamanız için tasarladığı görselleri, sosyal medya uzmanı ile etkili bir biçimde planlayabilirsiniz. Tanıtım için Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden hashtagler kullanın. Ardından paylaşımlarınıza tanıtım reklamı vererek hedef kitlenize sesinizi duyurabilirsiniz.
Yazımızdan da anlaşılacağı üzere mobil uygulama tanıtımı yapmak gerçekten önemli. Belkide uygulamanız üzerinde aylarca çalıştınız. Yeri geldiğinde masraf yaptınız. Mobil uygulama fiyatları oldukça değişkenlik gösteriyor. Sonuç olarak ortaya çıkan uygulama tam bir emek ürünüdür. Ancak reklamı doğru şekilde yapılmazsa uygulamanız indirilmez ve emekleriniz boşa gidecektir. Bu yüzden mobil uygulamalara reklam vermek konusunda detaylı araştırma yapmalısınız. Bu yöntemler içerisinde en etkili, kolay ve az maliyetli olan organik aramaları tercih edebilirsiniz. Uygulama tanıtımı yapmak için Uygulama İncele ekibi olarak bizlerden destek alabilirsiniz. İletişim sayfasından bize ulaşmak için tıklayınız.