Diyabet Hastaları İçin Biyosensörlü Gözlük

0
1950
diyabet - biyosensorlu gozluk

Diyabet, son yıllarda hızlı bir artış göstererek çoğu insanda karşılaştığımız hastalıklardan biri oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre diyabet, 2035 yılına kadar 580 milyon insanda görülebilecek bir hastalık olma yolunda ilerliyor. Sayının endişe verici olması araştırmacıların da yeni çalışmalar yapmasını beraberinde getirdi. Brezilya’daki araştırmacılar, diyabet hastalarının glikoz seviyelerinin daha rahat bir şekilde ölçülmesi için biyosensörlü gözlük geliştirdi.

Diyabet hastalarının kanlarındaki glikoz seviyelerinin sıklıkla takip edilmesi gerekiyor. Hastaların birçoğu bu seviyeyi ölçmek için parmak ucundan kan alma yöntemine başvuruyor. Gün içinde bu işlemin birçok kez yapıldığını düşünürsek hasta için bu durumun oldukça rahatsız ve acı verici olduğunu tahmin edebiliriz. Brezilya’da geliştiren yeni bir yöntemle artık hastalar sürekli parmaklarını delmek zorunda kalmayacak. Biyosensörlü gözlük sayesinde hastaların gözyaşlarından glikoz seviyelerinin ölçümü yapılabilecek.

Biyosensör, gözyaşındaki bazı enzimleri, kandaki şeker, vitamin ve alkol seviyesini tespit edebiliyor. Gözlüğü kullananlar, göze duyarlı bir maddeye maruz kalarak gözyaşı üretimiyle cihaza sinyaller göndermiş olacak. Gözlüğün burun pedine yerleştirilen cihaza gelen sinyal sonuçları da gerçek zamanlı olarak bilgisayara ya da telefona aktarılıyor. Biyosensörlü gözlükler ile diyabet hastaları için acının ve enfeksiyon riskinin önüne geçilmesi bekleniyor. Ancak şuan için biyosensörün ne zaman ticari bir ürün olabileceği bilinmiyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz